Skip to content Skip to footer

Een bijzondere seksuele voorkeur, hoeft niet altijd een probleem te zijn. Het is een probleem wanneer de voorkeur leidt tot relatie- of gezinsproblemen, of problemen in het sociaal leven of werk. Ook kan het zijn dat de voorkeur juridisch niet wordt toegestaan. Een bijzondere voorkeur kan ook een probleem vormen wanneer het zorgt voor schuld- of schaamtegevoelens; wanneer  voorkeur niet gewenst is of als er geen controle over is.

Het zijn vaak voorkeuren waar je moeilijk met iemand over kan praten omdat er sterke oordelen op rusten. Een seksuoloog kan helpen om (anders) met bijzondere verlangens om te gaan. Er zijn veel verschillende vormen van bijzondere seksuele voorkeuren. Een aantal veelvoorkomende zijn:

  • SM staat voor sadomasochisme, een samenstelling van seksueel masochisme en seksueel sadisme. Seksueel masochisme is seksueel genot beleven aan het ondergaan van vernedering en pijn. Seksueel sadisme is seksueel genot beleven aan het pijnigen en vernederen van een ander.
  • Fetisjisme: seksueel opgewonden raken van niet-levende objecten, zoals lingerie of schoenen.
  • Exhibitionisme: seksueel opgewonden raken door het laten zien van de eigen geslachtsorganen aan niets vermoedende vreemden.
  • Frotteurisme: seksueel opgewonden raken van het zonder toestemming aanraken van vreemden of het wrijven van het lichaam tegen een ander.
  • Voyeurisme: seksueel opgewonden raken van het zonder instemming bekijken (bespieden) van anderen die naakt zijn of seks hebben.