Skip to content Skip to footer

Imaginaire exposure wordt gebruikt om nare gebeurtenissen en trauma’s te verwerken. “Exposure” betekent “blootstellen”. “Imaginair” betekent in “gedachten”. Als mensen iets akeligs hebben meegemaakt, proberen ze dikwijls te vermijden om er aan terug te denken. De herinneringen zorgen voor nare gevoelens. Echter op deze manier kan de gebeurtenis soms niet goed verwerkt worden.

Het doel van exposure is om dit patroon te doorbreken. In de therapie stelt u zich juist bloot aan de pijnlijke herinneringen. Dit gebeurt onder gecontroleerde omstandigheden. De behandelaar zal u daarin begeleiden. In het geval van meerdere traumatische gebeurtenissen zal er één voor één bij de verschillende traumatische ervaringen die u heeft stil gestaan worden.

Geleidelijk aan zult u merken dat u gedachten aan de gebeurtenis beter kunt verdragen. De emoties zullen daarbij langzaam minder heftig worden. Bij de meeste mensen worden de klachten, zoals herbelevingen en nachtmerries en de verhoogde prikkelbaarheid, na verloop van tijd minder.

Leave a comment