Skip to content Skip to footer

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last hebben van de gevolgen van een schokkende ervaring. Sommige mensen verwerken deze ervaringen op eigen kracht. Anderen ontwikkelen psychische klachten zoals nare herinneringen die alsmaar terugkomen, angst, somberheid, nachtmerries of schrik- en vermijdingsreacties. Als diagnose spreken we dan meestal van een ‘posttraumatische stress-stoornis’ (PTSS).

EMDR werkt vaak snel. De therapeut vraagt aan de gebeurtenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut vraagt de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met afleiding. In veel gevallen is dat een koptelefoon waardoor u tikkende geluiden hoort.

De therapeut vraagt u vervolgens wat er in uw gedachten naar boven komt. De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Langzamerhand zal de herinnering haar kracht en emotionele lading verliezen.

Leave a comment